кадър БНТРедактор: В момента щитът“ срещу COVID-19 расте и ако вървим

...
кадър БНТРедактор: В момента щитът“ срещу COVID-19 расте и ако вървим
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Коронавирусът ще се върне наесен, въпросът е какво ще завари

кадър Българска национална телевизия

Редактор: 

В момента „ щитът “ против COVID-19 пораства и в случай че вървим по този начин, след 60 и няколко дни ще стигнем 70% обсег на щита от построилите имунитет. Това сподели в студиото на Българска национална телевизия проф. Николай Витанов, математикът на Националния действен щаб. Той обаче направи конкретизиране, че това не значи, че тази обстановка ще се резервира.

„ Антителата си отпътуват и от 70, той ще стане 60-50-40%. Вирусът ще се върне наесен, въпросът е какво ще завари и още веднъж може да се получи някаква последваща вълна, в случай че не внимаваме “, разяснява Витанов.

Витанов описа за работата си в НОЩ и че някогашният министър председател Бойко Борисов му наредил да върви на брифингите. Той обаче не се подчил.

„ Аз безмълвно не изпълних това нещо, тъй като знаех, че сега, в който се появя там, ще почнат едни такива работи... Трябва да знаете, че в тези 14 месеца аз седях в окопа, а в гърба ми се стреляше от тези, които трябваше да вардя. Имаше някои мои сътрудници, които се опитваха да изместят Витанов, вървят приказват, беседват. Да, но Витанов всеки ден си дава прогнозите, началниците гледат и по този начин - ето ме тук! Сега ме упрекват, че съм ги изоставил в сложен миг тъкмо тези, които ми стреляха в гърба. Аз излизам от окопа, влизайте вие, изкарайте 14 месеца с такава акуратност, отблъснете 2-3 талази и тогава ще приказвам с вас “, показа математикът. „ Рано ми е да ставам народен представител, това е мръсна работа съгласно мен “, добави той.

„ Има си ново държавно управление, нов министър-председател, той би трябвало да провежда ръководството на рецесията, по принцип водещо в ръководството на рецесията е здравното министерство. Аз в никакъв случай не съм давал препоръки на политици. На хората ще кажа, че каналът във Facebook ще остане отворен и те ще получават информация от там “, сподели още професор Витанов.

Той беше безапелационен, че сме се справили с коронакризата като общество. Математикът акцентира, че ограниченията у нас постоянно са давали резултат, за разлика от други страни, където са били доста по-строги ограничения, които не са се спазвали. Причината за триумфа на българските ограничения е в налагането им в точния миг, сподели проф. Витанов.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР